Presentation (EN)|Preséntation (FR)

Hírek, események

Öko-lábnyomok a hóban (NA-2-2010-055)

Téma: Téli környezettudatos tábor
Időpont: 2010. december 27-31.-ig
Helyszín: Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány, Turisztikai Központ, Tiszaliget

Résztvevők: 200 fő gyermek, Szolnok környéki általános iskolákból és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gyermekotthon lakásotthonaiból, kísérőtanárok száma 8 fő.

Táborvezető: Fodor Krisztina
Segítő: Czeczó Ádám, sportmenedzser, a Turisztikai Központ alkalmazásában

A tábor 2010. december 27-én délelőtt a csoportok megérkezésével, és elszállásolásával indult. Ebéd után közösen sétáltunk át a Szolnoki Olaj Csarnok Sporttermébe, ahol csapatépítő majd sport vetélkedőn vehettek részt a gyermekek és kísérő tanáraik. Az első este filmvetítés programot kínáltunk, ahol közösen néztük meg a Bolygónk, a Föld című dokumentumfilmet.

A második és harmadik nap meghatározott forgatókönyv alapján négy programot tartogatott a négy csoportra osztott gyermekseregnek, melyeken felváltva vehettek részt. Természetjárás, élővilág ismeret, kézműves és művészeti foglalkozásokat tartottunk számukra.



A második este a Szeres együttes zenés táncházán vettünk részt, mely nagy sikert aratott mind a gyermekek, mint a pedagógusok körében. A harmadik este az Avatar című filmet néztük meg, melyre a Turisztikai Központ biztosította a mozi hangulatát pattogatott kukoricával és teával.

A tábor ideje alatt meghallgattuk a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet, az ANTSZ és a Remondis előadóinak interaktív előadását, melyet a táborlakók szintén élveztek. Jónak tartottam az előadásokat, mivel a Power Point bemutatójuk végén kérdésekkel is készültek, melyre a gyerekek apró nyereményekért mondhatták meg a helyes választ.

Az utolsó estén táborzáró gálát tartottunk. A hét keddi és szerdai napján a művészeti foglalkozások témája az volt, hogy egy mesét vagy filmet át kellett alakítani oly módon, hogy valahogyan megjelenjen benne a környezettudatosság. A csapatok jelmezeket és forgatókönyvet készítettek, és remek színpadi előadásoknak lehettünk tanúi, melyről filmfelvétel is készült.

A tábor zárását a táborzáró diszkó koronázta meg, melyet szintén minden korosztály élvezett. Megválasztottuk a bálkirályt és bálkirálynőt, illetve a táncparkett ördögeit, akik szaloncukrot kaptak szép szereplésükért.

A tábor minden rendbontás, és kirívó esemény nélkül, a meghatározott forgatókönyv szerint, a gyermekek örömére, sok sok új információ megszerzésével telt el.

Csapatépítés feladatsor:

A csapatok minden feladatnál újra alakulnak.

1.) Névlánc körjáték:
10 fős csoportok alakulnak, s csapatban az első ember elmondja a nevét úgy, hogy hozzákapcsol egy településnevet és egy foglalkozást, pl.: Pisti Pécsen pék. Az első diák mellett jobbra ülő elmondja az előző nevét, települését és foglalkozását, majd kitalálja a sajátját is, a harmadik már az előző kettő adatait mondja, és így tovább. Ha a kör a végéhez ért, visszafordul, az első lesz az utolsó.

2.) Labdás játék: 
Gyors bemutatkozás után (mindenki elmondja a nevét) a résztvevők körbe állnak. A program vezetője kiválaszt egy diákot, hangosan bemondja a keresztnevét és egy labdát dob oda neki. A feladat az, hogy mindenki egy személynek odadobja a labdát, miközben a nevét hangosan kimondja. Lehet a játékot bonyolítani 2, 3, 4 labdával.
Eszközigény: 10 db teniszlabda

3.) Név-tánc játék
A résztvevők körbe állnak, a program vezetője kiválaszt egy diákot, aki belép a körbe és bemutatkozik úgy a keresztnevéhez egy ugyan olyan kezdőbetűjű jelzőt tesz, (például Focista Feri) és mindezt egy táncmozdulattal kísérve. Ezután az egész csoport egyszerre megismétli a nevét és mozdulatát. Majd a következő diák is belép, bemutatkozik a jelzőjével együtt, majd ő is hozzátesz egy tánclépést. Ezt követően a csoport megismétli az ő bemutatkozását is a mozdulatával együtt, és majd megismétlik az előző bemutatkozást is. Így minden bemutatkozás után egyre több résztvevő nevét és mozdulatát ismétli meg a csapat egymás után. Ha körbeértek a neveken, újabb feladat illetve nehezítés lehet az össze bemutatkozás megismétlése fordított sorrendben.

4.) A tálca játék
Egy tálcára ráhelyezünk véletlenszerűen válogatott tárgyakat helyezünk. A résztvevőkből néhány csoportot alakítunk és megkérjük őket, hogy egy bizonyos időkorlát alatt memorizálják a tálcán látható tárgyakat, majd a tálcát elrakjuk a játékosok szeme elől. Utána mindenki leírja hány dologra emlékszik vissza. Ez megismételhető akár többször is. 
A feladat után beszélgetés: minden tagja a csapatnak különböző tulajdonságokat visz a csapatba, kitágítja a gondolatokat. Egyén és csapat tulajdonságai megbeszélése.
Eszközigény: 10x10 db bármilyen használati tárgy, 10 db tálca

5.) Mindenki kötelet ugrik
A feladat célja: türelem viselkedni egymással szemben, együttműködés. Mindenkinek egyszerre kell 10 ugrást végrehajtania a kötél felett, ha elrontották, újra kell kezdeni. A kötelet a feladatvezetők mozgatják. 
A diákokat körülbelül 10-12 fős csapatokra osztjuk a feladathoz.
Eszközigény: 10db mászókötél

6.) Bemutatom játék
A csapatból véletlen szerűen párokat alkotunk. A párok 2 percet kapnak arra, hogy egymásról kérdéseket tegyenek fel, majd az lesz a feladat, hogy a párjukat E/1 személyben mutassák be!

7.) Ajándékok
Kötélből 3-4 nagy kört készítünk a földön, és ahány kör van annyi részre osztjuk a társaságot, egy csoport nagyjából 8-10 főből álljon. Minden csoport beáll egy körbe. A csoport minden tagja ráírja a legjobb tulajdonságát vagy képességét egy kártyára és lerakja maga mögé a földre, körülbelül olyan messze a kör szélétől, amilyen messze a feje lenne, ha lefeküdne a földre és a lába a kör széléhez érne. A feladat az, hogy mindenki odaadja a csapatnak a saját tulajdonságát, mint egy ajándékot a csapat számára, de ezt csak úgy teheti, ha úgy veszi fel a földről, hogy nem lép ki a körből és nem ér le a földre. Az a csapat nyer, ahol az összes tulajdonság bekerül a körbe, azaz a csapatba. Itt mindenki egyedül fog először próbálkozni, de úgy szinte lehetetlen, mert nagyon messze van. Megoldás az, hogy csak közösen lehet megoldani a feladatot, ha a csapattársak együttműködnek és segítenek egymásnak.
Eszközigény: 100 db golyóstoll, 10 tömb jegyzetpapír

8.) Amőba
A csapatot összefogják, mindenkinek bekötik a szemét és körbekötik őket egy kötéllel, hogy úgy mozogjanak, mint egy nagy amőba. A területen meg kell tenni egy bizonyos előre nem ismertetett utat, úgy hogy egy hangot kell követnie a csapatnak (duda, csengő, vagy két kő összeütése). A feladat közben beszélni szabad de a kendőt levenni a szemről nem. A feladatvezető úgy irányítja őket, hogy mindig más helyről adja a hangot. Miután elérték a célt, megbeszélik a tapasztalatokat. Milyen volt elöl, hátul, középen, volt-e valamilyen taktika, volt-e egy valaki, aki irányított, jól csinálta-e, ha nem volt miért nem, stb.
Eszközigény: 100 db szem bekötésére alkalmas textildarab

9.) Hídépítés
Kialakítunk 3-4 csapatot (mindegyikben legyenek 6-8-an). Ezután minden csapatot megfelezünk és a fél-fél csapatokat két külön szobába visszük. Ott mindenki kap egy csomag papírt és ragasztó és ott kapják meg a feladatot is, ami a következő: minden csapatnak kell építenie egy hidat papírból, úgy hogy az egyik felét az egyik, másik felét a másik csapat építi. A híd két felének egyformának kell lennie. Először 5 percig megbeszélési időt kapnak a „félcsapatok”. Ezután a folyósón, vagy egy harmadik szobában a „félcsapatokból” 1-1 ember találkozik, hogy megbeszéljék, hogy mit találtak ki és mit hogyan csináljanak. Itt csak beszélni lehet, rajzolni, vagy kivinni mintát a szobából nem. Erre a részre 1 perc van. Ezt követően a „félcsoportok” meghallgatják, hogy mit mond a tárgyaló ember, mit beszéltek meg a harmadik helységben. Ezután 10 perc alkotás, majd 1 perc beszéd a folyósón, majd megint 5 perc alkotás. A hídnak ennyi idő alatt kell elkészülnie, az a csapat nyer, ahol a híd két fele. A feladat végén megbeszélik, hogy mi történt, elemzik a helyzetet, ki milyen szerepe vállalt a csapatban (tervező, tárgyaló, munkás), a két fél csapat hogyan tudott megállapodni, melyik fél engedett az ötletéből a másik javára, milyen meggyőzési eszközöket használtak, ki volt a vezető a csoportban, stb.
Eszközigény: A4-es papír, cellux

10.) Vak játék
A diákok egy körbe állnak és egy bátor ember becsukott szemmel elindul valamerre miután a feladatvezető megpörgette. Akihez elér, az fogja becsukni a szemét, és aki vakon elsétált hozzá, az pörget és beáll az induló helyére. Mindenkinek mennie kell egyszer legalább. 
Magyarázat: vigyázni kell egymásra, bízni kell egymásban. 

11.) Kiabálós játék
A résztvevők alkossanak kört. Utána mindenki lépjen a kör közepébe és üvöltsön egy nagyot. Ezt mindenkinek meg kell csinálni.  Felszabadít, annak is meg kell csinálnia, aki szégyenlős a társaság jelenlétében.

12.) Bizalmi játék
A résztvevőknek egyenként kell a csapattársaik kezébe hátrafelé beledőlni egy magas helyről. 
Mindenkinek jó lenne megcsinálni- hiszen ezzel erősödik a bizalom és a csapatszellem. 

13.) Színész játék
A résztvevőket csapatokba kell osztani. Minden csapatnak az a feladata, hogy egy mese/rajzfilm szereplőinek bőrébe bújva, egy történeten keresztül megoldjon egy környezetvédelmi problémát a szereplők valós személyiségét felhasználva. Minden csapat készítsen jelmezeket, írjon szövegkönyvet, rendezze meg saját előadását. Minden előadást megnézünk, és rögtön megvitatjuk röviden. Az összes előadás után részletesen kell elemezni.
Eszközigény: színes krepp papírok, cellux, színes A4-es papír, alufólia, hurkapálcika, színes fonalak

Hírek, események
Három önkéntesünk érkezett Szlovéniába

Alapítványunk három önkéntese kezdi meg két hónapos kalandját Szlovéniában a Zavod Manipura partnerszervezetünknél.

bővebben »

Képeinkből